“Laat me iets complex uitleggen met een eenvoudige tekening en mijn dag is geslaagd”

09/03/2023 - 14:23

Is een technical writer een taalkundige met een buitensporige interesse in techniek? Of is het een technieker met een goede pen? Luc Bouquet herkent zich in het tweede. Als gediplomeerd elektricien legt hij de dingen graag helder uit. Op papier en als opleider. Na een carrière van ruim 46 jaar, zet hij er eind dit jaar een punt achter. Het is goed geweest, tijd voor andere dingen. Maar eerst een terugblik. Want wat een carrière!

Luc Bouquet en Stefaan Veys (DocWriter)

Luc Bouquet en Stefaan Veys (DocWriter) - Foto: Bart Van Wetter

Het beste van twee werelden: schrijven en techniek

“Wat wil je later worden?” De kans is klein dat bij de vijfjarige Luc Bouquet ‘technical writer’ op het lijstje stond. Hij was graag met techniek bezig, wou graag weten hoe de dingen in elkaar staken. En ook schrijven gaf voldoening. Maar dat je die twee kon combineren? Hij had geen idee.

Tot hij in 1979, na een omweg als liftmonteur aan de slag gaat als technieker bij Océ Belgium (nu Canon), Europa’s grootste fabrikant van kopieerapparaten en printers. Het is hier dat zijn carrière als technical writer uit de startblokken schiet.

“In 1982 werd ik door het moederbedrijf van Océ in Nederland gevraagd om andere techniekers op te leiden en ook om dit te documenteren. Ik merkte als snel dat dit werk me op het lijf geschreven was. Diep in de techniek duiken en dat zo helder mogelijk uitleggen om het vervolgens gestructureerd op papier zetten. Nog steeds is mijn dag geslaagd als ik iets complex met een eenvoudige tekening kan uitleggen. Ook het didactische aspect, de methode om kennis te delen, trok me aan.”

600 pagina’s droog aan de haak

Voor het echte kantelmoment in Luc’s carrière moeten we naar Amerika. “Ik werd naar New York gestuurd om daar de technici van Océ op te leiden. Maar er was daar amper iets voorhanden. En de handleidingen die we in Europa gebruikten, konden we niet toepassen. Dus kropen ik en mijn Amerikaanse collega zelf in de pen. Letterlijk want tekstverwerkers bestonden toen nog niet. Uren ben ik bezig geweest. Op mijn hotelkamer tot diep in de nacht in de weer met tekeningen, cartoons eigenlijk, quizzen, elke instructie tien keer zo lang uitschijven … Met handen en voeten, letterlijk. Mijn Nederlandse collega’s waren sceptisch. Cartoons? Dat vonden ze maar niets. Als jonge snaak van 28 jaar heb ik hier echt voor moeten knokken. Maar het resultaat, een handboek van wel 600 pagina’s, deed wel stof opwaaien. Mijn eerste wapenfeit.” (lacht)

Zelf aan het stuur

En toen ging de bal pas echt aan het rollen. In 1986 verlaat Luc Océ en komt hij bij Wang Europe terecht, in die tijd een pionier in tekstverwerking. Luc schrijft de technische communicatie en geeft opleidingen. In 1988 vraagt Océ Luc opnieuw voor een project. De springplank om als zelfstandige te beginnen. “In 1989 heb ik ATEK (nu U&I Learning) opgericht. Dit bedrijf kende een vliegende start en enkele jaren later, in 1996; hebben we Information Mapping overgenomen. Dit was een methode om te schrijven die wij verdeelden.

Toen ik het bedrijf in 2003 overliet, waren er 27 medewerkers in dienst. Ik heb dan even voor Information Mapping Europe in Denemarken gewerkt. Een fijne tijd waarin ik de wereld heb afgereisd om opleidingen te geven. In 2009 begon het opnieuw te kriebelen en heb ik samen met een ex-collega TEKA opgestart. Dat bedrijf is later opgegaan in FLOW Technical Communication.”

Vitrine in het Wilde Westen

“In 2015 ben ik eruit gestapt en naar Kortrijk verhuisd. Omdat ik vond dat West-Vlaanderen nog onontgonnen terrein was. Met twee Kortrijkse ondernemers wilden we hier verandering in brengen. We kochten een winkelpand met de bedoeling om ons bedrijf FIKZ in de vitrine te zetten. Letterlijk. Onze missie? Techniek naar de mensen brengen, hen warm maken voor informatiedeling. De koffie stond klaar maar helaas kregen we amper volk over de drempel en moesten we de zaak sluiten.” In 2017 zijn we ieder onze eigen weg gegaan.”

Over eerste liefdes en DocWriter

Stefaan Veys (DocWriter) en Luc Bouquet - Foto: Bart Van Wetter

Na jarenlang vooral in de IT-sector te werken, kiest Luc opnieuw voor zijn eerste liefde: de machines. “Uiteindelijk is dat wat ik het liefste doe. Zo’n machine ontleden en de gebruiksinstructies omzetten in heldere richtlijnen. Zo ben ik ook op het pad van technical writer Stefaan Veys van DocWriter gekomen. Als het gaat over de machinerichtlijn, is hij dé referentie. Niemand kent die wetgeving zo goed als hij. Bovendien zorgt hij met zijn team voor een professionele aanpak van technische documentatie. Heel het proces nemen ze in handen: van het schrijven en illustreren van handleidingen tot de vertaling ervan. En hij is een sympathieke mens. (lacht) Als mijn huidige klanten een technical writer zoeken, dan verwijs ik ze in alle vertrouwen door naar DocWriter.”

Tijd voor iets anders

Vanaf 1 januari 2023 breekt er voor Luc een nieuw hoofdstuk aan. Of hij zich zal vervelen? “Bijlange niet. Ik heb altijd al tijd te kort gehad en dat zal nu ook zo zijn. Ik ga nog meer muziek schrijven, nog intenser oefenen op mijn klarinet, extra kilometers met mijn fiets malen en thuis vaker de handen uit de mouwen steken. Bovendien staan de verkiezingen van 2024 voor de deur en als bestuurslid van de lokale afdeling van Vooruit zal ik weten wat te doen. Eerlijk gezegd: ik kijk ernaar uit. Zeker omdat ik weet dat de klanten die voor DocWriter gekozen hebben, in goede handen zijn.