Voldoet je machinehandleiding al aan de nieuwe ISO-norm 20607 over gebruiksaanwijzingen?

07/05/2020 - 12:46

De nieuwe norm ISO-norm 20607 over gebruiksaanwijzingen voor machines is sinds september 2019 van kracht. Alle handleidingen van de nieuwe machines die je bouwt moeten hier aan voldoen. Wij integreren deze norm al van bij het begin voor alle nieuwe machinehandleidingen voor onze klanten. Samen met de vernieuwde IEC-norm 82079-1 vormt deze ISO-norm 20607 het fundament van al onze gebruikershandleidingen voor machines.

Voor wie?

De ISO-norm 20607 is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij en informatie aanlevert voor het maken van gebruikershandleidingen zoals machinefabrikanten en -ontwerpers, technisch schrijvers en illustratoren en technici.

Wat betekent de norm voor de handleiding van jouw machine?

De norm beschrijft niet alleen de eisen voor de inhoud van de handleiding, maar ook voor haar structuur, formulering en presentatie. Zo moet je in de handleiding bijvoorbeeld inhoudelijk rekening houden met veiligheidsmaatregelen rond signalisatie, IT-kwetsbaarheid, transport en opslag, installatie en instellingen, capaciteit, bediening, inspectie en onderhoud, probleemoplossing, buitengebruikstelling en ontmanteling, … Voor het schrijven zelf geeft de norm instructies over de taalversies, de publicatievormen en richtlijnen over het formuleren van de instructies en vereenvoudigd en minimalistisch taalgebruik. Een goede toepassing van deze norm voor je handleiding, een veilig ontwerp en de getroffen veiligheidsmaatregelen voorkomen dat je bij een ongeval met de machine aansprakelijk kan worden gesteld.

Wat is de rol van DocWriter in verband met deze norm voor zijn klanten?

De kracht van het DocWriter-team zit in het verzamelen van de juiste informatie bij ontwerpers en fabrikanten en in het effectief schrijven, illustreren en correct vertalen van de machinehandleiding zodat aan deze en andere normen wordt voldaan.

Voldoet uw machinehandleiding aan de nieuwe ISO-norm 20607?

Contacteer DocWriter